O vinu



Ljekovitost kupinova vina krije se u sadržaju vitamina C, te u visokoj količini minerala, osobito željeza ( najvećoj od svih prehrambenih namirnica ), stoga se i preporučuje slabokrvnima, trudnicama , dojiljama, davateljima krvi i drugima.

Zašto je kupinovo vino ljekovito?


Kupinovo vino ( tj. kupina ) najbogatiji je prirodni izvor apsorbljivog željeza.
Željezo je sastavni dio hemoglobina koji je "odgovoran" za transport kisika krvotokom do stanica. Pomanjkanjem željeza usporen je transport kisika, stanice ga ne dobivaju dovoljno, stoga organizam pokazuje znakove slabosti ( vrtnja, vrtoglavica, opća slabost ). Kako se željezo ne može sintetizirati u organizmu nužno ga je unjeti u organizam da se normalizira opskrba kisikom.
Preporuča se uzimati 2 puta dnevno po 1 - 1,5 dcl.
Za upotrebu kod djece, dijabetičara i osoba sa visokim pritiskom konzultirajte se sa svojim liječnikom.

Pogledajte članke

Ljekoviti sastojci vina su:


a ) VITAMINI ; vitamin C, provitamin A, P, E, B kompleks, folna kiselina, H vitamin ( biotin ), K5, niacin
b ) MINERALNE TVARI; željezo, magnezij, kalcij, kalij, cink. molibden, mangan

Kupinovo vino ima sljedeće analitičke osobine:

  • gustoća između 1,0650 i 1,0700 kg/dm3
  • sadržaj alkohola između 90 i 110 g/dm3 odnosno 11,6 i 14,0 vol %
  • sadržaj ekstrakta između 175 i 185 g/dm3
  • sadržaj kiselina ( računajući na vinsku ) između 6,5 i 11 g/dm3
  • ostatak šećera iskazano kao invert između 140 i 200 g/dm3
  • sadržaj pepela između 0,9 i 1,7 g/dm3.

Nema komentara:

Objavi komentar